2023-03-20

Nadwrażliwość pokarmowa – sprawdź czy ją masz !

Nadwrażliwość pokarmowa może być spowodowana udziałem mechanizmów immunologicznych, ale też nie musi. W pierwszym przypadku mówi się o alergii pokarmowej, która objawiać się może biegunkami, zmianami skórnymi, kaszlem oraz nieżytem nosa. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy występują zwykle w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Są sytuacje kiedy niezbędne jest wezwanie karetki i natychmiastowe udzielenie pierwszej pomocy. Wszystkie pozostałe reakcje określane są mianem niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej lub też nazywane są nietolerancją pokarmową, która może rozwijać się na każdy etapie życia bez względu na wiek. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej niealergicznej IgG-zależnej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach, stąd trudność w powiązaniu ich ze spożytym pokarmem i diagnozowane są często jako oddzielne dolegliwości.

Zmagasz się z:

+ Bólem brzucha, problemami z jelitami, wzdęciami, biegunkami
+ Bólem głowy, migreną, problemami z zatokami
+ Bólem stawów
+ Problememami skórnymi – wysypka, trądzik
+ Bezsennością, ciągłym zmęczenie, obniżonym nastrojem, a nawet depresją 
+ Innymi objawami – trudnościami z utrzymaniem masy ciała, cukrzycą typu II, chorobami autoimmunologicznymi (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca itp.)

Jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła konkretne przyczyny powyższych objawów warto jest wykonać testy w kierunku niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Szczególnie kiedy odczuwasz dyskomfort po spożyciu pokarmów z następujących grup:

+ produktów mlecznych i jaja (miks: kazeina, mleko, drożdże, jajko)
+ produktów zbożowych i orzechy (miks: pszenica, żyto, orzech laskowy, migdał)
+ produktów owocowych (miks: jabłko, banan, kiwi, ananas)
+ produktów warzywnych (miks: pomidor, papryka, czosnek, gorczyca)

W pierwszej kolejności rekomendujemy wykonać Test FoodProfil Skrining. To przesiewowe badanie w diagnostyce nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Wynik badania wskazuje, czy wystąpiła reakcja z udziałem przeciwciał IgG i który ich typ w reakcji jest dominujący – przeciwciała IgG całkowite czy IgG4.

Niealergiczna nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna dotyczy nieprawidłowej reakcji organizmu po zjedzonym posiłku z udziałem systemu immunologicznego i swoistych przeciwciał klasy G (IgG) we wszystkich czterech podklasach: IgG1, IgG2, IgG3 i IgG4.  Warto wiedzieć, że przeciwciała IgG stanowią ponad 70% wszystkich przeciwciał w surowicy krwi. Przeciwciała to białka wytwarzane w celu obrony atakowanego układu odpornościowego. Istnieje 5 klas przeciwciał z czego IgG i IgM stanowią podstawową klasę immunoglobulin.

Food Profil Skrining to badanie, które nie wymaga specjalistycznego przygotowania. Nawet nie musisz być na czczo. Wystarczy, że umówisz się na pobranie krwi w naszym gabinecie zabiegowym , który pobiera materiał do badań laboratoryjnych w godzinach 7-17 od poniedziałku do piątku.

Jeśli wynik testu FoodProfil Skrining jest dodatni (wystąpiła istotna klinicznie reakcja IgG-zależna) następnie zalecane jest wykonanie badania rozszerzonego: FoodProfil 22, 44, 88 lub 268 IgG total/IgG4, na podstawie którego możemy dokonać właściwej diagnostyki i wdrożyć odpowiednią terapię. Kolejne badania najlepiej jest zrobić w ciągu miesiąca od otrzymania wyniku testu wstępnego FoodProfil Skrining.

Masz pytanie? Napisz do nas

Napisz do nas jeśli czegoś potrzebujesz, chcesz o coś zapytać lub masz chęć się czymś z nami podzielić. Jeszcze tego samego dnia odpiszemy na każdą Twoją wiadomość.

Jak zadbać o swoich pracowników?

Ponad 50% pracowników uważa, że opieka medyczna to jeden z najważniejszych benefitów. Jeszcze więcej ankietowanych uważa, że dodatkowym atutem jest

Czy od alergii można umrzeć?

Główne objawy alergii Kaszel, łzawiące oczy, opuchlizna i uczucie niemocy mogą wskazywać na alergie zarówno dzieci jak i dorosłych. W