Przywitaj jesień z optymizmem – zadbaj o prawidłowy poziom witaminy D!

Za nami upalne lato. Wielkimi krokami zbliża się jesienna szarówka, a z nią spadek temperatury i mniej słonecznych dni. Taka pogoda sprzyja przeziębieniom, wahaniom nastroju, a także redukcji witaminy D3 w naszym organizmie. Jej aktywny metabolit jest hormonem, którego receptory znajdują się w większości komórek naszego organizmu.  Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Lubi towarzystwo witaminy A, magnezu oraz wapnia. Powoli odchodzi się od łączenia jej z witaminą K2. Doskonałym źródłem D3 są bogate w tłuszcze potrawy. Ludzkie ciało potrafi syntezować ją za pomocą promieni słonecznych. Niestety w naszej szerokości geograficznej już na przełomie października i listopada mamy znacznie ograniczony dostęp do promienia ultrafioletowego – UVB.

Witamina Słońca (D3) odgrywa szczególną rolę w :

– budowaniu odporności. Stymuluje limfocyty T regulatorowe, T cytotoksyczne oraz komórki NK czyli Natural Killer.

– utrzymaniu równowagi fosforowo-wapniowej. Zapobiega osteoporozie i krzywicy. Wspomaga procesy leczenia kontuzji oraz jest bardzo ważna w okresie wczesnodziecięcym i w wieku podeszłym. Najnowsze badania wskazują związek pomiędzy niedoborem witaminy D u kobiet ciężarnych, a nieprawidłowościami w kościach ich dzieci.

– poprawie jakości naszego snu, pozytywnie wpływa na nasz mózg i jego funkcje poznawcze. Zmniejsza skutki depresji i zmniejsza występowanie chorób neurodegeneracyjnych.

– pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza ciśnienie krwi. Ma zastosowanie w leczeniu chorób autoimmunologicznych.

Na braki witaminy D3 szczególnie narażone są osób, które mało czasu spędzają na świeżym powietrzu, mają chorobę przytarczyc, borykają się z zespołem upośledzonego wchłaniania i trawienia, prowadzą długotrwałe diety eliminacyjne. Walczą z nowotworem  i otyłością.

Prawidłowy poziom D3 to 50 ng/ml (125nmol/l), w niektórych przypadkach powinien być wyższy.  Dawką profilaktyczną jest od 800–2000 IU/dobę. Aby wiedzieć jaką ilość witaminy musimy suplementować warto jest sprawdzić jej stężenie we krwi 25-OH-D3.

Badanie skonsultuj z lekarzem lub dietetykiem klinicznym, aby dowiedzieć się jaką dzienną dawkę musisz jej uzupełniać. Nadmiar D3 może być równie szkodliwy jak jej niedobór. W przypadku niekorzystnego wyniku specjalista zaleci odpowiednia kuracje po upływnie 3 miesięcy należy powtórzyć badanie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Masz pytanie? Napisz do nas
Insulinooporność

Stan obniżonej wrażliwości na działanie insuliny nazywamy Insulinoopornością. Przyczyn insulinooporności jest…