Czekolada to wyrób cukierniczy przygotowany na bazie miazgi kakaowej i masła (tłuszczu) kakaowego. W sprzedaży dostępnych jest wiele różnych rodzajów czekolad. Najczęściej na spółkach sklepowych widzimy czekoladę mleczną, białą i gorzką. Wszystkie te czekolady różnią się między sobą zawartością kakao, a to właśnie ilość tego składnika świadczy o jakości produktu.
Gorzka czekolada ma wiele właściwości prozdrowotna. Oto niektóre z nich:
obniża ciśnienie tętnicze krwi
zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych
redukuje rozwoju cukrzycy typu II
obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu
poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego
reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi
Kontroluj swoje zdrowie i zbadaj się w naszym gabinecie zabiegowym od poniedziałku do piątki 07:00 – 19:00. https://vertimed.pl/aktualnosci/cukrzyca-2/