Czekolada to wyrób cukierniczy przygotowany na bazie miazgi kakaowej i masła (tłuszczu) kakaowego. W sprzedaży dostępnych jest wiele różnych rodzajów czekolad. Najczęściej na spółkach sklepowych widzimy czekoladę mleczną, białą i gorzką. Wszystkie te czekolady różnią się między sobą zawartością kakao, a to właśnie ilość tego składnika świadczy o jakości produktu.

Gorzka czekolada ma wiele właściwości prozdrowotna. Oto niektóre z nich:

▶ obniża ciśnienie tętnicze krwi

▶zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych

▶ redukuje rozwoju cukrzycy typu II

▶ obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu

▶ poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego

▶ reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi

Kontroluj swoje zdrowie i zbadaj się w naszym gabinecie zabiegowym od poniedziałku do piątki 07:00 – 19:00. https://vertimed.pl/aktualnosci/cukrzyca-2/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Masz pytanie? Napisz do nas
Biopsja
Biopsja endometrium

Biopsja endometrium to procedura diagnostyczna polegająca na pobraniu fragmentu wewnętrznej tkanki…

USG dziecięce

USG to bezpieczne i bezbolesne badanie diagnostyczne. Wskazaniem do wykonania USG…

Szczepienie HPV

Szczepienia przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego (HPV) są ważnym środkiem ochrony przed…